26 Ekim 2009 Pazartesi

IIS Kurulumu - IIS Kullanımı

Merhaba arkadaşlar,
bugünkü bahsedeceğimiz olay daha çok ileri düzey bilgisayar kullanıcılarına hitap ediyor.Her kullanıcı bilgisayar'ı biraz öğrendikten sonra başka alanlara merak sarar bunların en önemlilerinden biride web tasarımıdır.
Dinamik personal sayfalar için belli başların dilindi, Java, Php, Asp, .Net gelir.
İşte beninm bahsedeceğim olay Asp sayafaların tasarım aşamasında bilgisayarınızda lokal olarak kullanılabilmesi için gerekli olan bir eklenti:IIS KURULUMU.

IIS KURULUMU NASIL YAPILIR?
ASP basit bir tanımla web üzerinde çalışan bir programlama dili diyebiliriz ve bir programlama dilinin çalışma anında derlenmesi gerekir. VBasic, Delphi gibi dillerde bu için özel componentler vardır. ASP de compile işlemi web sayfasının yayınlandığı sunucu üzerinde yapılır. Compiler olarakda web servisini yöneten program kullanılır. ASP’de bu işi IIS (Internet Information Services) görmektedir. Barındırdığı sitede çağrılan bir ASP dosyasını derleyerek çıktısını kullanıcının tarayıcısına gönderir. Bizede çalışmalarımızda test amaçlı olarak IIS lazım olacaktır.

(Win9x ve WinMe için IIS degil PWS kullanılmaktadır. Sitenizin host ettiğiniz serverda IIS yüklü olacağı için aynı ortamı oluşturmak adına IIS kullanmanızı tavsiye ederim. Eğer Win9x ve ME kullanıyorsanız mevcut işletim sisteminizi kaldırmadan da Win2000 kurabilirsiniz. XP üzerinde IIS kullanabilmek için Professional versiyonu kullanmanız gerekir.)

IIS sadece Win2K ve WinXP’de çalışır. Hariçden yüklenen bir program değildir. Windows’un temel bileşenlerinden biridir. Kurulumu için Denetim Masasından Program Ekle/Kaldır’a girin. Buradan Windows bileşenlerine geçiniz ve listeden IIS’i (Internet Information Services) seçiniz.

Kurulum tamamlandığında bilgisayarınızı yeniden başlatmanıza gerek yok, ama siz yinede yeniden başlatsanız iyi olur. Herhangi bir problem ile karşılaşmamak için önerimdir yinede siz bilirsiniz.)

IIS’e ait özelliklere Denetim Masası/Yönetimsel Araçlar/Internet Information Services (IIS) linkini kullanabilirsiniz.


Tarayıcınıza localhost adresi girdiğinizde Varsayılan Web Sitesi olarak tanımlanmış siteyi görürsünüz. İlk kurulumdan sonra sayfanın dosyaları için tanımlanan klasör c:inetpubwwwroot ’dur. Çalıştırmak istediğiniz asp dosyalarınızı bu klasörün altına koymanız halinde çalıştırabilirsiniz. IIS kurulumundan sonra ASP dosyalarına çift tıklamakla bir ASP dosyasını çalıştıramazsınız. Sadece IIS üzerinde tanımlanmış klasör içindeki ASP dosyaları, tarayıcı üzerinden çağrılmaları halinde çalışabilir. Mevcut bir sitenin kök dizinini değiştirmek için sitenin veya sanal dizinin özelliklene girin Giriş Dizini sekmesinde siteye ait klasörü tanımlayabilirsiniz.

Site Yönetimi
IIS’in server versiyonunda birden fazla web sitesi oluşturabilirken bizim localhost olarak kullanacağımız web sitesini çalıştıran IIS’de bu özellik yoktur. Farklı web sitelerini yönetebilmesi için bir DNS sunucuya ihtiyaç duyacaktır. Birbirinden farklı siteleri IIS üzerinde tanımlamak için sanal dizin özelliği kullanılabilir.

Sanal Dizin
Sabit diskiniz üzerindeki herhangi bir dizini sanal dizin olarak atayabilirsiniz. Sanal dizinlere site altında bir dizin gibi erişilir. (http://localhost/site) Erişim açısından sitenin tanımlı olduğu klasördeki dizinlerden bir farkı yoktur.
Yeni sanal dizin oluşturmak için Varsayılan Web Sitesi’ne mouse ile sağ tıklayın ve açılan menüden Yeni/Sanal Dizin seçeneğini seçin. Karşınıza çıkan sihirbazda sırasıyla sanal dizinin adını ve sabit diskinizde bulunduğu yeri tanımlayınız. Bu işlemi bitirdiğinizde sanal dizininiz oluşturulmuş olacaktır. Daha sonra bu sanal dizine ait özellikleri değiştirmek için değişiklik yapacağınız sanal dizine mouse ile sağ tıklayın ve özellikleri seçin.

IIS’in kullanımına dair çok ayrıntılı bilgi vermek bu makalenin konusunun dışında kalacağı için ayrıntılara girmeyeceğim. daha ayrıntılı bilgi için www.iisfaq.com ve www.iishelp.com adreslerine bakabilirsiniz.

Bugünlükte bu kadar, kolay gelsin ;)

0 yorum:

Yorum Gönder