19 Ekim 2009 Pazartesi

Bilgisayarınız Çokmu Yavaşladı? - Windows Hızlandırma Yöntemleri

Merhaba arkadaşlar,
2 günden beri ara verdiğimiz yolculuğumuza devam ediyoruz.
Arkadaşlar burda size bahsedeceğim, sorun zamanla hepimizin başına gelen ve hepimizi çileden çıkaran bir sorun:Makinenin yavaşlaması.
Arkadaşlar, yeni programların yüklemesi kaldırılması, cracklı programlar kullanımlası, adult vb sitelerden Bilgisayarımıza enjekte edilen virüs kodları ve özelliklede Flash bellek kullanımı(çok çabuk virüs taşıyabildiği için), bilgisayarımızın yavaşlamasında ki baş etkenlerdir.
Eğer format atmak istemiyorsanız size bazı önerilerim var.
Sağlam ve Lisanslı (ücretli veya ücretsiz) antivirüs kullanmak, beraberinde firewall kullanmak ve çeşitli sistem yardımcısı programlarla arada bir registry'e bakım yapmak!(Bu konularla ilgili sitemizde detaylı bilgi bulabilirsiniz).
Eğer bunları yapmadıysanız ve iş iş'ten geçtiyse aşağıdaki bazı önerilere kulak vermenizde fayda var:
İşte başlıyoruz:
Windows Hızlandırma Teknikleri:
Soru: Harddiskimin Performansını Nasıl Arttırırım?
Çözüm:
Başlat/Ayarlar/Denetim Masası/Sistem/Dosya Sistemi/Sabit Disk/Makinenin Belirgin RolüSeçeneğini "Ağ Sunucusu" haline getirin.Başlat/Ayarlar/Denetim Masası/Sistem/Dosya Sistemi/Sabit DiskSeçeneğinden "Bilgisayarı her başlattığında yeni disket sürücüleri ara" ‘yı iptal edin. En az haftada birde scandisk yapmayı da unutmayın.

Soru:Windows Menülerini Nasıl Hızlandırırım?
Çözüm:
Başlat/Çalıştır/regedit yazıp. HKEY_USERS.DEFAULTControl PanelDesktop ‘a gelip sağdaki ekranda boş bir alana sağ mouse kliki yaparak yeni dize değeri diyoruz.Buıraya MenuShowDelay yazdıktan sonra bu değere "0" sıfır veriyoruz. Sonra oturumu kapatıp yeniden açıyoruz ve menuler artık çok hızlı..

Soru:Gereksiz Dosyalardan Nasıl Kurtulurum?
Çözüm:
Tek yapmanız gereken Başlat/Bul/Dosyalar Klâsörler bölümünden Ad kutucuğuna *.tmp yazıp bul demektir .
Daha sonra bulunan bütün dosyaları silin. Ayrıca C:\windows\Temp dizininde saklanan gereksiz dosyaları da silmeyi unutmayın. Çünkü burada bulunan bütün dosyalar .tmp uzantılı olmayabilir.
Windows her açıldığında winstart.bat isimli dosyayı arar .Bu windowsta olmadığı için arama sürecinde bir yavaşlama olur. Bunun için boş bir winstart.bat dosyası oluşturun ve bunu ana directory’e yani C:\Windows dizinine kopyalayın. Bu sayede Windows daha hızlı açılacak.

Soru: Bilgisayarım açılırken, eksik DLL dosyası olduğunu belirten bir hata ile karşılaşıyorum. Sorunumu nasıl çözebilirim?
Çözüm:
DLL dosyaları Windows ve yüklediğiniz yazılımlarla ortak olarak kullanılan dinamik kütüphane dosyalarıdır. Sistemden bir yazılım kaldırıldığında, DLL dosyalarından bir ya da birkaçı silinebilir. Bu durumda, hata mesajında belirtilen DLL dosyasını Google'da aratarak indirin. Bu dosyayı Windows altındaki System klasörüne kopyalamanız sorunu çözecektir.

Soru:Yüklediğim bir yazılımı kaldırırken hata veriyor ve ne yapsam Program Ekle/Kaldır listesinden silemiyorum?
Çözüm:
Yazılımları kaldırılırken bu gibi hataların oluşmasının nedeni kayıt defterindeki yanlış girişler, yazılımın kurulum kayıt dosyasının okunamaması ya da veri kaybı olabilir. Registry ayarlarından bu yazılıma ait girişi kaldırmak mümkün olsa da, System Mechanic (www.iolo.com) gibi bu işi yapabilecek yazılımları kullanmak daha güvenli bir seçenektir, ilk olarak yazılımın bulunduğu klasörü silin. Sonra da System Mechanic'in System sekmesi altındaki Remove Invalid Uninstall Information ile geçersiz girişleri kaldırabilirsiniz.

Soru:Windows XP kullanıyorum. Birkaç yazılımı sıkıştırılmış bir dosyada toplayıp, gerektiğinde tek tıkla kurmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
Çözüm:
Başlat altından Çalıştır'a gelin ve satıra 'iexpress.exe' yazın. Enter'a bastığınızda açılan IExpress 2.0 ile kendi kurulum dosyanızı yaratabilirsiniz. Sihirbazdaki adımları izleyip, size uygun olanlarını seçerek işlemi bitirdiğinizde bir .exe dosyası yaratılacaktır. Çalıştırmak içinse dosyayı çift tıklamak yeterlidir.

0 yorum:

Yorum Gönder