15 Ocak 2010 Cuma

Rar Uzantılı Ve Zip Uzantılı Dosyalar Nasıl Açılır?

Merhaba arkadaşlar,
birçok siteden veya torrentler vasıtasıyla download yapılırken hatta dergi cd'lerinden bile bazı programlar rar veya zip uzantılı olarak çıkarlar.
Bu uzantıların ne işe yaradığını bilmeyen arkadaşlarımız olma ihtimalini düşünerek, bugün en meşhur sıkıştırma programları olarak Winrar ve Winzip'ten bahsedeceğim.
Evet başlıyoruz:

Winrar Ve Winzip Nedir?
Bazı dosyalarımızçok büyük boyutlu olabileceği için başka bir dijital ortama taşırken veya bilgisayarımızda saklarken bu dosyların boyutlarında küçültme yapmak isteriz.Bu ihtiyacın gereksinimi Dos işletim sisteminden beri mevcut olduğundan dolayı, bunu dünyada belli başlı iki program yapar.
Winrar ve Winzip; Winrar dosyaları rar uzantılı olarak, Winzip ise dosyaları zip uzantılı olarak sıkıştırır.Son versiyonlarında bu iki sıkıştırma modeli birbirlerinide diğer sıkıştırma modellerinide desteklemektedir.

Rar Uzantılı Ve Zip Uzantılı Dosyalar Nasıl Açılır?Ben bunun için sadece qinrar programından bahsedeceğim, çünkü hem winrar'ın hemde winzip'in mantıkları aynıdır.Ve daha öncede belirttiğim gibi bu iki program son zamanlarda birbirlerini uzantı açma bakımından desteklemektedir.İnternetten indirdiğiniz veya cd den bilgisayarınıza aktardığını herhangi bir sıkıştırılmış dosyayı açabilmeniz için Winrar programını kullanmanız kafidir.

Winrar programı nasıl kullanılır:

Winrar programı kurulduktan sonra pc nizdeki zip ve rar uzantılı dosyalar programın ikon şeklini (yani üst üste konmuş kitaplar) alacaktır.

Sıkıştırılmış dosyaları dışarı çıkarabilmek için dosyanın üzerine gelinir.
Sağ tuşa tıklanır
"Extract without confirmation"
"Extract Here"
Seçeneklerinden birine tıklandığınızda dosyanız bulunduğu yere açılacaktır.

Tekrar görüşmek üzere ;)

0 yorum:

Yorum Gönder