30 Kasım 2009 Pazartesi

Usb Nedir?

Merhaba arkadaşlar,
bu gece sizlere teknik bir sorundan bahsetmeyeceğim, onun yerine bilgi amaçlı bir konudan bahsedeceğim.Hepimizin sıklıkla kullandığı, bir alet'ten Usb yani (Universal Serial Bus)'tan bahsedeceğim, Usb mantığını kavrayan kimseler programlama yordamıyla usb'deb rahatlıkla kontrol edilebilen cihazlar dahi geliştirebilirler.
Bundan dolayı, Usb'nin ne olduğuna gelin beraber bakalım:

USB Nedir? Getirdiği Yenilikler Nelerdir?

USB (Universal Serial Bus = Evrensel Veri Yolu) 1995’te ortaya çıkmıştır. USB bağlantı standardı sayesinde farklı tipte konnektörlere, DMA kanal değişikliklerine gerek duyulmayacak, IRQ çakışmaları ortaya çıkmayacak, jumperlara gerek olmayacak; bir tek PC’ye 127 adede kadar cihaz bağlanabilir. USB, bilinen birçok PC konnektörünün (Centronics paralel, RS-232 seri, Mini-DIN ve Sub-D (Oyun portları, printer portları, klayve ve mouse konnektörleri, modem ve birçok network adaptörü) vb.) yerini almıştır. Sonuç olarak USB, ana güç, yüksek hızlı video ve çok yüksek hızlı networkler dışında birçok harici bağlantının yerini almıştır.
USB veriyolunu kullanan cihazlar direk olarak PC'lere bağlanabildikleri gibi, USB hubları aracılığı ile de bağlantı kurabilirler. USB, star (yıldız) topolojiyi kullanır. Bu topolojide cihazlar bağlandıkları bilgisayardan veya USB hublarından en fazla 5 m. uzaklıkta olabilir. USB, İki adet veri transfer hızını desteklemektedir: 1,5 Mbps ve 12 Mbps; bu band genişlikleri PC kamera, monitör, modem, printer, scanner, mouse, joystick, klavye, ses kartları ve ses sistemleri, telefon, network cihazları ve daha birçok cihazın çalışabilmesi için yeterlidir . USB, senkron (eş zamanlı) ve asenkron veri transferini desteklemektedir. Bütün USB cihazlar tek tip konnektör kullanmaktadır.

Usb (universal serial bus)
USB, aralarında Intel, Microsoft, Compaq, IBM gibi firmaların da bulunduğu 400 ‘ün üzerinde kuruluş tarafından desteklenmektedir. Son zamanlarda üretilen hemen bütün sistemlerde ve anakartlarda USB desteği bulunmaktadır.

USB’nin Getirdiği Avantajlar:
1. Tek bir PC’ye 127 adede kadar cihaz bağlayabilme
2. Hiçbir sürücüye, IRQ ayarlarına, DMA kanallarına ve I/O adreslerine, genişleme yuvalarına gerek duymadan kolay kurulum
3. Çevresel cihazlar için PC’yi kapatıp açmadan Tak ve Çalıştır fonksiyonelliği
4. Bütün cihazlar için tek tip konnektör
5. PC’yi kapatmadan cihaz ekleme ve kaldırma özelliği

Evet arkadaşlar, bu gecelikte bu kadar.Biraz teknik bir yazı oldu sanırım.
Ama Usb'lerin detaylıca çalışma şeklini yeterince ortaya koyduk diye düşünüyorum.

Kolay gelsin.

0 yorum:

Yorum Gönder