26 Mayıs 2010 Çarşamba

Bilgisayarlarda Meydana Gelebilecek Gerçek (Donanımsal) Arızalar

Merhaba arkadaşlar,
blog geçmişimi şöyle bir araştırdımda, size donanımsal arızalardan yeterince bahsetmediğini gördüm, bugün size gerçek arızalardan yani bilgisayarda oluşabilecek elektronik arızaların bir kısmından bahsetmeye karar verdim.
Hazırsanız, başlıyorum:

GERÇEK ARIZALAR
Gerçek arızalar bozuk elektronik aksamandan kaynaklanan arızalardır. Hataya sebep olan arızalı bir genişleme kartı, CPU, RAM veya ana karttaki başka bir bileşen olabilir. Gerçek arızalar sık olmaz. Ancak tüm arızalar arasında kullanıcıları en çok yanıltan arızalardır. ( Genellikle kendileri ile ilgili olmayan yerlerden çıkarlar. )

KABLO PROBLEMLERİ

Sabit disklere ve disket sürücülere bağlanan yassı kablolar çok hassastır. Çoklu bağlantılar PC ısındıkça genellikle bağlantıların gevşemesine sebep olur ve disk problemleri ortaya çıkar.
Eğer fareniz yada yazıcınız aniden çalışmamaya başlarsa öncelikle bağlantı kablolarına bakınız.

GENİŞLEME KARTLARININ HATALI YERLEŞTİRİLMESİ YADA HATALI KURULMASI

Bu tür arızalar hemen kartı taktıktan sonra ortaya çıktığı için belirlenmesi kolaydır. Sorun Genellikle bağlantı nokta derslerini , IRQ'ları veya DMA kanallarını uayarlayan bazı atlamaların (jumper) sistemdek diğer bazı bileşenlerin ayarları ile çakışmasından kaynaklanır.Arızanın başka bir nedeni yanlış yerleştirilmiş genişleme kartlarıdır. Örneğin kartı vidalarken kart yuvadan çıkmış veya yuvadan kaymış olabilir.Ayrıca imkansız bir konfigürasyon deniyor olabilirsiniz. Örneğin ikinci denetleyici olarak tasarlanmamış bir birleşik denetleyici kartını ikinci kart olarak takmaya çalışıyor olabilirsiniz.


CMOS SETUP PROBLEMLERİ

Problemlerin en sık karşılaşılan nedeni CMOS SETUP'dır. Genelikle sorun bütün ayarların silinmesine yol açan boşalmış bir akü yada pildir. PC Sabit diski artık tanıyamadığı için sistem başlatılamaz. Disk tipini yada video bağdaştırıcısının yanlış girilmesi de probleme yol açabilir.

Evet arkadaşlar,
daha uzun zamanda daha detaylı bir yazıyla görüşmek üzere ;)

0 yorum:

Yorum Gönder