26 Mayıs 2010 Çarşamba

Bilgisayarlarda Meydana Gelebilecek Gerçek (Donanımsal) Arızalar

Merhaba arkadaşlar,
blog geçmişimi şöyle bir araştırdımda, size donanımsal arızalardan yeterince bahsetmediğini gördüm, bugün size gerçek arızalardan yani bilgisayarda oluşabilecek elektronik arızaların bir kısmından bahsetmeye karar verdim.
Hazırsanız, başlıyorum:

GERÇEK ARIZALAR
Gerçek arızalar bozuk elektronik aksamandan kaynaklanan arızalardır. Hataya sebep olan arızalı bir genişleme kartı, CPU, RAM veya ana karttaki başka bir bileşen olabilir. Gerçek arızalar sık olmaz. Ancak tüm arızalar arasında kullanıcıları en çok yanıltan arızalardır. ( Genellikle kendileri ile ilgili olmayan yerlerden çıkarlar. )

KABLO PROBLEMLERİ

Sabit disklere ve disket sürücülere bağlanan yassı kablolar çok hassastır. Çoklu bağlantılar PC ısındıkça genellikle bağlantıların gevşemesine sebep olur ve disk problemleri ortaya çıkar.
Eğer fareniz yada yazıcınız aniden çalışmamaya başlarsa öncelikle bağlantı kablolarına bakınız.

GENİŞLEME KARTLARININ HATALI YERLEŞTİRİLMESİ YADA HATALI KURULMASI

Bu tür arızalar hemen kartı taktıktan sonra ortaya çıktığı için belirlenmesi kolaydır. Sorun Genellikle bağlantı nokta derslerini , IRQ'ları veya DMA kanallarını uayarlayan bazı atlamaların (jumper) sistemdek diğer bazı bileşenlerin ayarları ile çakışmasından kaynaklanır.Arızanın başka bir nedeni yanlış yerleştirilmiş genişleme kartlarıdır. Örneğin kartı vidalarken kart yuvadan çıkmış veya yuvadan kaymış olabilir.Ayrıca imkansız bir konfigürasyon deniyor olabilirsiniz. Örneğin ikinci denetleyici olarak tasarlanmamış bir birleşik denetleyici kartını ikinci kart olarak takmaya çalışıyor olabilirsiniz.


CMOS SETUP PROBLEMLERİ

Problemlerin en sık karşılaşılan nedeni CMOS SETUP'dır. Genelikle sorun bütün ayarların silinmesine yol açan boşalmış bir akü yada pildir. PC Sabit diski artık tanıyamadığı için sistem başlatılamaz. Disk tipini yada video bağdaştırıcısının yanlış girilmesi de probleme yol açabilir.

Evet arkadaşlar,
daha uzun zamanda daha detaylı bir yazıyla görüşmek üzere ;)

20 Mayıs 2010 Perşembe

Odesa Müşteri Takip Programı Ve Avantajları

Tekrar Merhaba arkadaşlar,
size şimdi küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için yazılan harika bir müşteri takip programından bahsedeceğim:

ODESA MÜŞTERİ TAKİP PROGRAMI


Bu program, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde nakit, çek, kredi kartlı ve direk taksit kayıtlarını bilgisayar ortamına aktarmak için kullanılır. Hem ürün sattığınız kişiler (Alıcı) hemde ürün aldığınız kişilerin (Satıcı) Programda oluşturduğunuz müşteri kartları sayesinde, sadece adını girerek müşteriye ulaşabilir ve bilgilerini görüntüleyebilirsiniz. Kişinin üzerine tıklayarak bilgilerini görüntüleyebilir ve tahsilat ekleme ya da ödeme işlemlerini yapabilirsiniz. Tüm Tahsilatlarıya da seçtiğiniz kişinin bilgilerini içeren sayfayı yazıcıdan çıktı olarak alabiliyorsunuz.
Genel Özellikleri:
1.)Detaylı Müşteri Kayıt
2.)Resim EKleme
3.)Satış Ekleme
4.)Alış Ekleme
5.)Tahsilat Ekleme
6.)Ödeme Ekleme
7.)Kayıt Silme
8.)Müşteri Bulma
9.)Müşteri Silme

Ekstra Özellikler:
1.)Parola Koruması
2.)İşlem Detayları
3.)Kolay Kurulum
4.)Genel Ekstre
5.)Hatırlatmalar Kısmı
6.)Şık Görünüm
7.)Türkçe Dil Desteği
8.)Çıktı Alabilme9
9.)Veri Yedekleme

Program 30 Kullanımlık Demo!

Üretici:
ODESA YAZILIM

Programın İndirme Adresi:
http://www.odesayazilim.com/Download/musteritakip.exe

Lisans Fiyatı 40 ytl ve gayet ucuz arkadaşlar,

İnternete Bağlanamıyorum?Neden Olabilir?

internet explorerMerhaba arkadaşlar,
biz ekip olarak iyice tembelliğe alıştık.Ayıptır söylemesi keçeyi suya attık çıkan yerini taşlıyoruz.Akşam üstü, bir üst katta oturan komşumdan SOS geldi.Ve acilen bilgisayarlarındaki sorunları çözmek için bir süper kahraman edasıyla yanlarına çıktım.Birde ne göreyim, sorun internete bağlanamamakmış,
bu kadar basit bir sorunu zorlaştıran taraf ise bu bağlantının wireless olması.
Hemen sevgili blog okuyucularım aklıma geldi ve bende zaman zaman internete çıkamama sıkıntısı yaşayan arkadaşlara sebeplerini aktarayım dedim.
Sıkı durun başlıyoruz:
İnternete Bağlanamıyorum?Neden Olabilir?
Arkadaşlar internet bağlantınızı yeni aldıysanız başta internete bağlanamamanız, veya bağlanırken sıkıntı çekmeniz normal.
İnternete bağlanamamanın bir çok sebebi var bunları şimdi yazıyorum, iyi takip edin:
1.)İnternet bağlantısını yeni almışsınızdır, ve sunucunuz bağlantıyı henüz telefon hattınıza vermemiştir.
2.)Modem kurulumunu yapmamışsınızdır.
3.)Wireless kullanıcısıysanız, kablosuz ağınıza şifre tanımlamamışsınızdır.
4.)Ağ kablonuzda yıpranma, kırılma veya temassızlık vardır.
5.)Ağ kablonuzun ucundaki Jack adı verilen aletin, tırnağını kırmışsınızdır.(Ethernete tam oturmadığı zaman bağlantı gidebilir)
6.)Ethernetinizi bilgisayarınıza tanıtmamışsınızdır.
7.)Ethernetinizde donanımsal bir arıza olabilir.
8.)Ethernetiniz tümleşik ise anakartın o kısmında kısa devre olabilir.
9.)Ağ bağlantılarımdan, Yerel Ağ Bağlantısı kısmı bir programla veya elle devre dışı kalmış olabilir.
10)Firewall engelliyor olabilir.
11)Nadiren Windows Güvenlik Duvarının açık olması sebep olabilir.
12)Faturayı ödememişseniz kesmişlerdir :))
13)Biri siz farketmeden modemi resetler, dolayısıyla ayarlar sıfırlanır.Sizde modemden şüphelenmediğiniz için bilgisayarı yoklayıp durursunuz.
14)Özellikle botnet denen küçük programcıklar bağlantınızı sömürdüğü için net bağlantınız olsada siz bir türlü sayfa açamazsınız.
15)Trojan,spyware,adaware ve virüsler gibi zararlılar net bağlantınızı yok gösterebilir.
16)Kullandığınız DNS yoğunluktan çökerse, bir türlü bağlanamazsınız.Benim Özel DNS kullanırken başıma geldi oradan biliyorum.

Şimdilik aklıma bunlar geliyor,
bağlantınız giderse ilk yapacağınız iş "Başlat/Çalıştır"'a cmd yazın,
gelen dos penceresinden ping google.com yazın.
Eğer ana makine bulunamadı gibi bir zırva gelirse yukarıda saydığım 16 maddeyi hatırlayın ve o noktaları kontrol edin.

Eğer sayfa açılmadığı halde google'a ping attığınızda,
32 bayt veri ile google.com [72.14.221.99] 'ping' ediliyor:
72.14.221.99 cevabı: bayt=32 süre=72ms TTL=52
72.14.221.99 cevabı: bayt=32 süre=68ms TTL=53
72.14.221.99 cevabı: bayt=32 süre=67ms TTL=52
72.14.221.99 cevabı: bayt=32 süre=68ms TTL=52


Böyle birşey görürseniz, bağlantınız vardır ama virüs vari birşey bağlantınızı sömürüyordur.Ondan dolayı bilgisayarınızı taratın, ağ kablolarını kontrol edin.
Birşekilde düzelecektir.

Evet arkadaşlar, bu günlükte bu kadar.

Görüşmek üzere ;)

10 Mayıs 2010 Pazartesi

Tatil mi tam tatil

Merhaba sevgili okurlar.
Havalar isiniyor ve buna bagli olarak biz de evlerimizde bunaliyoruz. Tüm gün is yerlerinin vermis oldugu bunalim ve sikintiyi nerede gidereceginize dair bir fikriniz var mi? Bizim var. En güzel Avrupa tatillerini nerede geçirebileceginizi biliyoruz. Ilk seçenek tabii ki ülkemiz Türkiye’dir fakat farkli kültürler görmek ve farkli ülkeler gezmek isteyen insanlar için en uygun seçenekleri belirledik. Bunlardan birincisi Yunanistan tatili yani Vakantie Griekenland olacaktir. Yunanistan’in baskenti Atina’ya gitmek herkese nasip olmaz. Bunu yaninda bir Ispanya gezisine de hayir denilemez saniyorum. Vakantie Spanje sizin için tam bir cennettir. Orada her türlü aktiviteyi ucuza yaparsiniz. Ucuza yapmakla kalmaz belki de bir dil ögrenirsiniz. Ne dersiniz? Bu sizin kararinizi etkiler mi? Bir seçenek daha sunmak istiyorum. Bu seçenek çocuklu ve evli insanlar için. Disneyland Parijs duydunuz mu? Orasi Disneyland’in Avrupa kitasindaki subesidir.

2 Mayıs 2010 Pazar

Ekran Dalgalanması Sorunu Ve Çözümü

Merhaba arkadaşlar,
iş yoğunluğundan dolayı Nisanda sadece bloğuma 2 tane yazı ekleyebildim.
Bugün 2 mayıs bir tane konu sıkıştırayım araya bakarsınız mayıs boyunca bir daha ekleyemem :)Bugün bahsetmek istediğim sorun, ekran dalgalanması.
Peki nedir bu ekran dalgalanması, hemen açıklayayım.
Arkadaşlar Ekran dalgalanması 2 ye ayrılır bir windows yeni kurulduktan sonra sürüklediğiniz her pencerenin dalgalanma şeklinde görüntü vermesi, diğeri ise monitörün üzerindeki ince çizgilerin titremesi.
Hemen 2 sini de anlatayım,

Klasör pencerelerim dalgalanıyor, Ne yapmalıyım?Arkadaşlar, bilgisayarınıza format attıktan sonra eğer masaüstü pc kullanıyorsanız muhakkak bilgisayarınızın üzerindeki birçok sürücüyü windows'a tanıtmanız gerekir.Bunun sebebi microsoft'un açıklamasına göre: "Çok fazla bilgisayar aygıt markası var hangisinin driver'ini windows içerisinde getireyim" şeklinde olsada, biz bunu microsoft'un bu işe bulaşmamak, ve bu tür sorunlardan dolayı kendi sistemiyle iletişime geçerek müşterilerine yeni ürünlerini tanıtmak olduğunu biliyoruz.Herneyse, arkadaşlar eğer windows'unuz yeni kurulduktan sonra, pencerelerinizi sürükledikçe pencereleriniz dalgalanıyorsa ekran kartınızı windows'a tanıtmamışsınız demektir.Yapmanız gereken şey gayet basittir.
Ya bilgisayarınızla beraber gelen, ekran kartı tanıtım cd'sini dvd'nize takıp kurulumu başlatmak, yada "Başlat/Ayarlar/Denetim Masası/Donanım Ekle" Seçeneğine gelip karşınıza çıkan pencereden gerekli adımları izlemektir.
Son yıllarda dikkatimi çeken şey, bilgisayarcılar bilgisayarı satarken müşteriye anakart ve ekran kartı cd'sini vermemeye çalışmamaktadırlar.Bunun sebebi herhangi bir sorunda bilgisayarın kendilerine gelmesi ve sorunu parayla çözmek istemeleridir.O yüzden lütfen yeni bir bilgisayar alırken muhakkak ekran kartı ve anakart cd'lerinizi temin edinki herhangi bir sorunda sıkıntıyla karşı karşıya kalmayın.

Monitörüm de ki görüntü dalganıyor, Ne Yapmalıyım?Evet şimdi geldik diğer soruna, arkadaşlar monitörler ekrana görüntüyü elektron bombardımanı sayesinde verirler.Bundan dolayı belirli bir frekansları vardır.
Şayet monitörünüz deki görüntüde ince ince çizgiler peydah oluyorsa, bu çizgiler titreme yapıyorsa, yada monitörünüzde ki görüntünün üzerindeki küçük yazılar okunmuyorsa monitör frekansınızı ayarlamanızın zamanı gelmiştir.
Bunun için yapmanız gereken şey,Masaüstünde boş bir alana gelip sağ tuşa tıklayıp özellikler penceresinden sırasıyla, "Ayarlar/Gelişmiş/Monitör" seklemelerine gelip.
Monitör sekmesinde bulunan "Ekran Yenileme Sıklığı" başlığı altındaki açılır listeden 75 veya 85 Hertz seçeneğini seçip uygula demektir.

Bundan sonra bu sorunda ortadan kalkıcaktır, aslında daha detaylı anlatacaktım ama sıkıldım.O yüzden burada bırakıyorum.

Tekrar görüşmek üzere,