25 Aralık 2009 Cuma

En Hızlı DNS Adresleri

Connect DNSMerhaba arkadaşlar,
gece gece başıma bir iş geldi, kafam bozuldu.
Bilirsiniz Yasaklı sitelere erişmek, daha hızlı internet bağlantısı gibi özellikler için yerel ağ'ınızda DNS ayarları yaparız.
Google yeni DNS çıkarmış, ama maalesef 1 hafta sonunda iflas etti.
Bende herzamanki dostumuz olan OpenDNS'i kullanmaya başladım.OpenDNS yanında size alternatif birkaç DNS Daha vereceğim.
DNS Adresleri (OpenDNS, TelekomDNS, AutoDNS vs.): İnternette dolaşırken özellikle yurt dışı kaynaklı bazı siteleri açmakta zorlanıyorsanız, mahkeme kararıyla yasaklanmış sitelere giremiyorsanız dns adreslerini elle değiştirerek hem internette daha hızlı dolaşabilir, hemde yasaklı sitelere giriş yapabilirsiniz.

En hızlı ve sürekli çalışan dns adresleri;

Open dns;
208.67.222.222
208.67.220.220

Telekom Dns;
212.175.13.114
212.175.13.115

Son Tercih;
4.2.2.3
4.2.2.2

Bu gecelikte bu kadar, görüşmek üzere ;)

16 Aralık 2009 Çarşamba

Bozuk Rar dosyalarını Onarmak

Merhaba arkadaşlar,
geçen gün büyük boyutlu ücretsiz bir kodlama arşivi indirmek istedim, yaklaşık 140 mb olan dosya boyutu, 100 mb'ı indiğinde telekomun azizliğine uğradım.
Ve dosyam yarım kaldı, tekrar indirme işlemi yapmak istemedim.İndiği kadarını inceleyeyim derken, hata aldım : "Arşiv biçimi tanınmıyor veya arşiv hasarlı"
Nasıl kurtarırım diye düşünürken, aklıma bir yöntem geldi onu şimdi sizinle paylaşıyorum.

Bozuk rar dosyalarını onarmak:

Bozuk dosyaları onarabilmek icin sadece winrar programının kendisi olması yeterli
başka bir programa ihtiyaç yok.
Sırasıyla yaptığım işlemler:

1- İlk önce winrar'ımı açtım (bozuk olanı değil normal programı çalıştırdım)
2- Daha sonra Bozuk olan Rar dosyamı buldum
3- Bulduğum Bozuk rar dosyasının üzerine gelip sağ tuşa tıkladım
4- Sağ tıkladımda pencere açıldı oradan Arşivi onar'a tıkladım
5- Sonra bir küçük pencere açıldı
6- İlk Gözat butonu ile onarmak istediğim hasarlı arşıvi seçtim
7- Açılan ikinci pencerede ise kurtarılacak dosyaların nereye çıkartılacağını belirttim misal c sürücüsüne
8- Ok dedim, ardından onarım işlemi başladı ve en sonunda Arşiv üst bilgi bozuk.
Katı arşiv olarak işaretlensin mi? diye bir pencere çıktı
9- Bu pencereye Ok dedim ardından arşivimin inmiş olan kısmının onarıldığını gördüm.

Not:
Bu yöntem, tek parça video gibi dosyalarda işe yaramamakta, onun için Quickpar adlı bir yazılım var onu kullanabilirsiniz.

Evet arkadaşlar, bu gecelikte bu kadar ;)

11 Aralık 2009 Cuma

Windows 7 Artıları - Eksileri Neler?

Merhaba arkadaşlar,
bugünkü bahsedeceğim konu Microsoft'un son bombası ve en çok güvendiği işletim sistemi olan Windows 7;
1993 senesinden beri , bilgisayarlar ile, dolayısıyla da işletim sistemleriyle muhatap olan bir bilişimci olarak, Windows 7'yi sizler için değerlendirdim. Şimdi koltuğunuza iyice yerleşin çünkü başlıyoruz.

Windows 7 Nedir? (Artılar - Eksiler)
Microsoft firması hemen hemen 22 yıl önce Dos 1.0 ile başladığı işletim sistemi ailesine son olarak Windows 7'yi kattı.Windows Xp'nin 2001 yılından bu yana kullanılması, açıklarının anca 7 sene de kapatılması, Longhorn'un kodlarının çalınması üzerine Microsoft'un karizmayı çizdirmemek için çıkardığı Windows Vista'nın da büyük bir hezimete uğraması nedeniyle, çıkardığı Kernel tabanlı, görünümün de Linux çizgileri göze çarpan, hızlı ve güvenli olduğu iddaa edilen bir işletim sistemi.
Bir kaç kere kullanma imkanım oldu, açıkçası görsellik olarak beğendim.
Sizin için masaüstünden çekilmiş bir resimini ekledim:
Windows 7

Arkadaşlar, ben Windows 7'de açıkçası Linux türlerinde bulunan KDE tipi bir görüntü sezdim.Ayrıca MacosX'ide andırıyor.Kısacası Microsoft Mac'te ve Linux'ta bulunan görsellik çizgisini sonunda bir Windows versiyonuna uyarlamayı başarmış.
Bunun yanında her ne kadar modern çizgiler göze çarpsada, eski başlat menüsü alışkanlığından vazgeçilmiş değil.Bu bir artı sayılabilir, ama bunun dışında Windows 7 yıllardan beri Windows işletim sistemini kullananları bile başlangıçta sıkıntıya düşürecek.Çünkü alıştığınız, yerini ezbere bildiğiniz şeylerin hepsinin yerleri değiştirilmiş.Daha doğrusu Windows çok prosedürlü bir işletim sistemi olduğu için, Linux'taki gibi bir hava vermek adına bunların çoğunu gizlemiş.
Bir örnek vereyim durumu daha iyi kavrarsınız.Misal normal Windows versiyonların'da masaüstüne gelir sağ tuşa tıklar özelliklerden gelen pencerede görsellikle ve çözünürlükle ilgili tüm ayarları yapabilirsiniz.Windows 7'de bunu bile göremiyorsunuz.Basit şeyler bile çok karmaşık yapıların ardına gizlenmiş.İlk birkaç gün kullandığınızda bulmaca çözüyormuş gibi hissettiriyor.
Ayrıca Windows 7 açılırken, hiçte övüldüğü gibi hızlı açılmıyor.
4 gb bellekli, centrino işlemcili 7200 rpm'li sata harddiskli son model bir laptop'ta dahi açılırken 1-1,5 dakika bekliyorsunuz.Üstelik ilk açılışında bile bu böyle.Masaüstü görünümü, görselliği, donanım uyumu ne kadar güven versede açıkçası Windows 7 Vista'ya göre iyi, ama Xp'ye göre kötü bir işletim sistemi.
Birde Microsoft Windows 7'de mümkün olduğu kadar lisans'a önem vermiş.Tamam bu çok iyi birşey fakat lisans algoritması çok zayıf olan Microsoft, %70 net bağlantısıyla yaşayan bir işletim sistemi yapıp durumdan kurtulmaya çalışmış.
Türkiye gibi geniş bant bağlantısı sözde olup özde olmayan ülkelerin bu açıdan çok sorun yaşayacağını kesinlikle görüyorum.
Microsoft Windows 7'de olduğu gibi Linux ve MacosX görünümüne özenip, donanım ve yazılım tabanının hantallığını mümkün olduğu kadar gizleme çalışacağına, tamamen kendi çizgisini bulup Windows Xp'deki gibi devrim yapabilmeli.
Çünkü kendisini Profosyonel kullanıcı olarak nitelendiren bilişimcilere, bir bulmaca ortamı sunup en ufak arızayı bile giderebilecek alanı köşe bucak saklamak Windows 7'nin başarısından çok şeyi alıp götürecektir buna emin olabilirsiniz.
Misal ben şuan için Windows 7'ye geçmeyi düşünmüyorum ama önümüzdeki sene içerisinde Windows 7 belki beni ikna etmeyi becerir :) Nedersiniz?
Zamanla gözlemlerimi daha detaylı, daha genişçe anlatıp sizleri Windows 7 ve arızaları hususunda da bilgilendirmeye çalışacağım.

Bugünlükte bu kadar, tekrar görüşmek üzere ;)

8 Aralık 2009 Salı

Rundll32.exe Hatası Ve Çözümü

rundll32.exe hatasıMerhaba arkadaşlar,
işlerin yoğunluğundan blog'taki yazı sayımız azaldı farkındayız.Ama elimizden geldiğince, yeni sorunlarla karşılaştıkça çözümlerini buraya aktarmaya çalışıyoruz.
Bugün ki sorunumuz Windows'un ana yapıtaşlarından olan Rundll32.exe üzerine, geçenlerde bir müşterimiz laptop'unu bize getirdi ve dediki; Alper bey, program ekle kaldır yapamıyorum, yeni donanım ekleyemiyorum, denetim masasında hiçbir işlem yapamıyorum.Hatta güvenli kip bile açılmıyor, Sistem daima "C:\Windows\System32\Rundll32.exe bulunamıyor" diyor.Ne yapmalıyım?Bizde ona sorununun çözümünde yardımcı olduk, size de bahsedelim bilginiz olsun ;)

Runddl32.exe Hatası (bulunamıyor, silinmiş, eksik vs.)
Arkadaşla Windows temel olarak Kernel çekirdeğinin üzerine inşa edilmiştir, kernel çekirdeği işletim sistemini hareket ettirirken, her işlem için yardımcı küçük programlara ihtiyaç duyar, registry, rundll32, msconfig, load, vs vs gibi.
Eğer sizde Windows'unuzdan Rundll32.exe ile ilgili bir hata alıyorsanız.
Sağlam bir bilgisayar'da C:\Windows\System32 altına girip rundll32.exe'yi bir flash belleğe atın.Sonrada Rundll32.exe hatası veren bilgisayarda aynı dizine kopyalayın.
Yani C:\Windows\System32'nin altına kopyalanacak.Sorununuz hemen çözülecektir.

Not:
Eğer windows'unuz d: veya başka bir sürücüye yüklüyse o zaman, yüklü bulunduğu sürücüde windows\system32 dizininin altına kopyalamak zorundasınız.

Evet arkadaşlar, bu gecelikte bu kadar.
Tekrar görüşmek üzere...

4 Aralık 2009 Cuma

3G Nedir? / 3G Ne İşe Yarar?

3G NEDİR?
3. Nesil GSM Hizmetleri (3G ya da 3N) üçüncü nesil kablosuz telefon teknolojisilerine verilen genel addır. Aynı 1G ve 2G gibi, hücresel bir ağ sistemi kullanır. 3G teknolojilerine örnek olarak Universal Mobile Telecommunications System (yani Evrensel Mobil İletişim Sistemi) anlamına gelen UMTS verilebilir. Bunun yanında Kuzey Amerika'da kullanılan CDMA2000 ve Japonya'da Freedom of Mobile Multimedia Access (Mobil Çoklu Ortam Erişimine Özgürlük) anlamına gelen FOMA standardları da bir 3G teknolojisidir.

UMTS klasik frekans veya zaman çoklu iletişim (multiple access) tekniklerinden prensip olarak cok farklı olan kod çoklu iletişim CDMA (Code Division Multiple Access) teknolojisini kullanir. Bir çeşit dağınık frekans (spread spectrum) tekniği olan bu teknolojide kullanıcılar 5MHz genişligindeki aynı banttan haberleşirler. Her vericinin sinyali özgün bir yonga koduyla çarpılarak (bu kodun hızı 3.84Mchips/s) 5MHz genişliğindeki spektruma yayılır. Alıcı da bu spektruma yayılmış sinyali aynı yonga koduyla çarparak veriyi elde eder.

3G'nin 2G'ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik taban olarak alınan verinin ses değil sayısal veri olmasıdır. Buna ek olarak, 3G sisteminde cihazlar bant genişliğini sadece veri alışverişi sırasında işgal ederler. İlk örnekleri Japonya'da 1998 yılında kullanıma açılan bu teknoloji, 2003'ten itibaren Avrupa'ya da gelmiştir.


Avantajları
3G'nin getirmiş olduğu birçok yenilik vardır:

Mesajlaşma, internet erişimi ve yüksek hızda çoklu ortam haberleşme desteği
Gelişmiş hizmet kalitesi
Gelişmiş pil ömrü
Konumlandırma hizmetlerinin sağlanması
İşletim ve bakım kolaylığı
Mevcut şebekelerle birlikte çalışabilirlik, 2G’ye dolaşım sağlayabilme
Mevcut şebekelere geriye doğru uyum sağlayabilme, düşük kurulum maliyeti
Gelişmiş güvenlik yöntemleri sayesinde mobil ticarete ortam sağlayabilme
Goruntulu konusmayida sağlar
Medya haberciliği açısında çekilen video görüntülerinin en hızlı bir şekilde haber merkezine yetiştirilmesi
Son Kullanıcı açısında YouTube hesabınıza direk video gönderimi ve paylaşımı
4 saatte indirilen 700 MB'lık Divx bilgisi 1 saatte indirilecek (2 mbit hız)
Görüntülü komuşmayı sağlar.


Geliştirmeler
İlk tasarımlarda işlemci hızı gerekliliğini düşük tutmak adına kullanılan basit algoritmalar yüzünden hız düşük kalmakta ve daha da kötüsü gidilen hıza göre değişebilmektedir. Bu soruna çözüm olması açısından HSDPA (İngilizce High Speed Downlink Packet Access, yani Yüksek Hızlı Veri Pakedi İndirme İmkanı) ve HSUPA (İngilizce High Speed Uplink Packet Access, yani Yüksek Hızlı Veri Pakedi Yükleme İmkanı) teknolojileri yaratılmıştır. Bu teknolojiler sayesinde ortalama transfer hızı gidilen hızdan bağımsız olarak indirme ve yüklemede saniyede 1 mbit civarlarında olmaktadır. Aynı ilk nesil 3G'de olduğu gibi, HSDPA da ilk Japonya'da kullanıma açılmıştır.



Sorunlar

3G, her ne kadar bant genişliğini verimli kullanmak ve "tıkanma"nın önüne geçmek için tasarlanmış olsa da radyo emisyonu için çok geliştirilmemiş algoritmalar kullanmaktadır. Bunun sonucu olarak 3G cihazlar gidilen hız ve ortam koşullarına göre veri transfer hızını değiştirirler:

0 ile 40 km/saat arasında, 3G'nin teorik hızı saniyede 2 mbit civarındadır.
40 ile 120 km/saat arasında, 3G'nin veri alışveriş hızı saniyede 386 kbit'e geriler.
Yaklaşık 360 km/saat hızın ötesine çıkılınca, 3G verinin aktarılmasında ciddi sorunlar yaşamaya başlayabilir!
Kullanılan modülasyon tekniği cep telefonlarında doğrusallığı yüksek RF güç yükselteçlerinin kullanilmasini zorunlu kılmıştır. Bu da genelde telefonun en çok akım çeken ve verimliliğinin pil ömrüne direkt etkisi olan güç yükselteçlerinin düşük verimle kullanılmasına ve özellikle ilk nesil telefonların pil ömürlerininin kısa olmasına neden olmuştur.
Buna ek olarak, 3G ile birlikte kullanılan frekans bandı 2100 / 2400 Mhz civarlarına çekilmiştir. Eğer 900 Mhz GSM standardına göre karşılaştırırsak, bu değişiklik kapsama alanının dokuz kata kadar küçülmesi anlamına gelmektedir! Dolayısıyla şehirlerde binalar, açık alanlarda ise alanın büyüklüğü yüzünden 3G kapsama alanı dar kalmaktadır.