30 Kasım 2009 Pazartesi

Usb Nedir?

Merhaba arkadaşlar,
bu gece sizlere teknik bir sorundan bahsetmeyeceğim, onun yerine bilgi amaçlı bir konudan bahsedeceğim.Hepimizin sıklıkla kullandığı, bir alet'ten Usb yani (Universal Serial Bus)'tan bahsedeceğim, Usb mantığını kavrayan kimseler programlama yordamıyla usb'deb rahatlıkla kontrol edilebilen cihazlar dahi geliştirebilirler.
Bundan dolayı, Usb'nin ne olduğuna gelin beraber bakalım:

USB Nedir? Getirdiği Yenilikler Nelerdir?

USB (Universal Serial Bus = Evrensel Veri Yolu) 1995’te ortaya çıkmıştır. USB bağlantı standardı sayesinde farklı tipte konnektörlere, DMA kanal değişikliklerine gerek duyulmayacak, IRQ çakışmaları ortaya çıkmayacak, jumperlara gerek olmayacak; bir tek PC’ye 127 adede kadar cihaz bağlanabilir. USB, bilinen birçok PC konnektörünün (Centronics paralel, RS-232 seri, Mini-DIN ve Sub-D (Oyun portları, printer portları, klayve ve mouse konnektörleri, modem ve birçok network adaptörü) vb.) yerini almıştır. Sonuç olarak USB, ana güç, yüksek hızlı video ve çok yüksek hızlı networkler dışında birçok harici bağlantının yerini almıştır.
USB veriyolunu kullanan cihazlar direk olarak PC'lere bağlanabildikleri gibi, USB hubları aracılığı ile de bağlantı kurabilirler. USB, star (yıldız) topolojiyi kullanır. Bu topolojide cihazlar bağlandıkları bilgisayardan veya USB hublarından en fazla 5 m. uzaklıkta olabilir. USB, İki adet veri transfer hızını desteklemektedir: 1,5 Mbps ve 12 Mbps; bu band genişlikleri PC kamera, monitör, modem, printer, scanner, mouse, joystick, klavye, ses kartları ve ses sistemleri, telefon, network cihazları ve daha birçok cihazın çalışabilmesi için yeterlidir . USB, senkron (eş zamanlı) ve asenkron veri transferini desteklemektedir. Bütün USB cihazlar tek tip konnektör kullanmaktadır.

Usb (universal serial bus)
USB, aralarında Intel, Microsoft, Compaq, IBM gibi firmaların da bulunduğu 400 ‘ün üzerinde kuruluş tarafından desteklenmektedir. Son zamanlarda üretilen hemen bütün sistemlerde ve anakartlarda USB desteği bulunmaktadır.

USB’nin Getirdiği Avantajlar:
1. Tek bir PC’ye 127 adede kadar cihaz bağlayabilme
2. Hiçbir sürücüye, IRQ ayarlarına, DMA kanallarına ve I/O adreslerine, genişleme yuvalarına gerek duymadan kolay kurulum
3. Çevresel cihazlar için PC’yi kapatıp açmadan Tak ve Çalıştır fonksiyonelliği
4. Bütün cihazlar için tek tip konnektör
5. PC’yi kapatmadan cihaz ekleme ve kaldırma özelliği

Evet arkadaşlar, bu gecelikte bu kadar.Biraz teknik bir yazı oldu sanırım.
Ama Usb'lerin detaylıca çalışma şeklini yeterince ortaya koyduk diye düşünüyorum.

Kolay gelsin.

25 Kasım 2009 Çarşamba

Kablosuz İnternetim Çalışmıyor Sorunu / Çözümü

wireless softwareMerhaba arkadaşlar,
geçenlerde bir arkadaşım laptop'unu Odesa yazılım servisine getirerek kablosuz internetinin çalışmadığını söyledi.
Bizde bu husus sıklıkla karşımıza çıktığından dolayı size bahsedeceğimiz 1-2 yolla bu işin nasıl düzelebileceğinden bahsetmek istiyoruz:

Kablosuz internetim çalışmıyor?
Kablosuz internetiniz birden kesildiyse;

Öncelikle bilgisayarınızın sağ alt köşesinde bulunan kablosuz ağ bağlantısının bağlı olup olmadığını kontrol edin. Eğer orada bir çarpı işareti veya bağlı değil uyarısı veriyorsa bilgisayarınızda wirelessin açık olup olmadığını kontrol edin. Wireless bazı bilgisayarlarda anahtarlı olarak çalışmaktadır. Bu Kablosuz anahtarı bilgisayarınızın önünde, sağında veya solunda olabilir. Wlan yazan on-of şeklinde anahtarı on konumuna getirin. Bazı modellerde FN tuşu ve wireless işaretine basılarak ta aktif hale getirilebilir.

Wireless açık olmasına rağmen donanım bulunamıyorsa sürücülerinin silinip silinmediğine ve doğru yüklendiğine emin olun.
Donanımsal olarak çalışmıyorsa kablosuz bağlatıyı açmak mümkün değildir.

Eğer bunlarla da sorun çözülmez ise laptop'larda recover, normal masaüstülerde ise sistem geri yükleme yapın veya sistemi formatlayin ki bu son çaredir.

Bunlara rağmen hala düzelmiyorsa, laptop'unuzu veya bilgisayarınızı servise götürmenizde fayda var.

Bugünlükte bu kadar kolay gelsn ;)

22 Kasım 2009 Pazar

Fdisk Nedir? / Fdisk Nasıl Kullanılır?

Fdisk KullanımıMerhaba arkadaşlar,
bugün size esik bir sistemden, yani Fdsik'ten bahsetmek istiyorum.
Her ne kadar yeni işletim sistemlerinde çok fazla lazım olmasada, Fdisk sıkıştığımızda bizi gerçekten zor durumlardan kurtaran önemli bir sistem aracıdır.
Eğer hazırsanız lafı uzatmadan Fdisk konusuna geçiyorum.Başlıyoruz:


Fdisk Nasıl Kullanılır
Yeni bir sabit disk aldığınızda, sabit diskinizi kullanıma hazır hale getirmek için Fdisk programını kullanmanız kaçınılmazdır. Yeni bir bilgisayar kullanıcısının bu konularda çok zorlandığını düşünerek, böyle bir yazının faydalı olacağını düşündük.
Fdisk'i kabaca, C:, D:, E: gibi partitionları oluşturmak için kullanıyoruz. Kullanımı aslında zor gibi gözükse de, mantığını anladıktan sonra kolaydır. Bölümlemeyi anlatırken Fdisk'i baz aldık. Çünkü disk bölümlemede en çok kullanılan programcıktır. Partition Magic gibi bazı grafiksel arabirime sahip programlarda bulunuyor.
Fdisk programını çalıştırdığınızda karşınıza bir ekran gelecek. Bu yazını kısaltılmışı şu : "Diskinizi NTFS olarak formatlayacaksanız E tuşuna, FAT32 olarak formatlayacaksanız H tuşuna basınız.". Biz diskimizi NTFS olarak formatlayacağız. FAT32 ile hem 10 Gb'dan daha büyük bölümleri desteklemez, hemde dosyaları NTFS'e göre daha savurgan kullanır. Burayı "E" tuşuna basarak, İngilizce ise " Y " tuşuna basıyorsunuz ve Enter diyorsunuz.
Normal şartlarda siteminize sadece bir tane harddisk takılı ise ilk 4 seçenek görünecektir. 5. seçenek ise sisteminize çift harddisk takılı ise görünecektir. 5. seçeneği hangi diskiniz üzerinde işlem yapacağınızı seçmek için kullanıyorsunuz.
Eğer sisteminizde 2 yada 2'den fazla harddiskiniz varsa 5. seçeneği seçip hangi harddisk üzerinde işlem yapabileceğinizi seçebiliyorsunuz demiştik.. Sırasıyla Primary Master- Primary Slave- Secondary Master - Secondary Slave şeklinde ve sırasında harddisklerinizi görünecektir.işlem yapacağınız harddiski seçtikten sonra Enter tuşuna basıyorsunuz.
Tekrar ana mönüye döndükten sonra, yeni bir bölümü oluşturmak için, 1. seçeneği yani Dos bölümü veya Mantıksa dos sürücüsü oluştur seçeneğini seçiyorsunuz.. Tekrar buradan birinci seçeneği seçiyorsunuz.
. Harddisknizi tek parça yapacaksanız sorulan soruya Evet cevabı vermeniz gerekiyor. Eğer harddisknizi birden fazla parçaya bölecekseniz buraya Hayır/NO deyip geçiyoruz.
Eğer biraz önceki soruya evet deseydiniz, sadece bilgisayarı yeniden başlatıp Format C: demeniz yeterli olacaktı. Biz hayır dedik ve karşımıza yukarıdaki gibi bir ekran geldi. Burada ilk bölümün yani C:'nin kaç MB olacağını belirliyorsunuz. MB miktarını girdikten sonra "Enter" tuşuna basıyorsunuz.
Enter'a bastıktan sonra yukarıdaki gibi bir ekran gelecektir. Şimdi buradaki soruya Enter deyip geçiyoruz. Sakın buradaki MB miktarını değiştirmeyin. Buraya da Enter dedikten sonra benzer bir ekran gelecektir. Eğer harddisknizin iki parça olmasını istiyorsanız burayada Enter deyip geçin. Ama 3 veya daha fazla partitiona bölmek istiyorsanız D: sürücüsü için MB miktarını girin. Daha sonra yine bir soru daha gelecek. Burayada E: sürücünün MB miktarını girin.
Bu işlemleri yaptıktan sonra ise, ESC tuşu ile FDİSK 'den çıkıyorsunuz. Bilgisayarınızı başlangıç disketiyle başlatıyorsunuz ve A: 'da iken şu komutları veriyorsunuz:
Format c:/u/s
u parametresi Unformat bilgilerini siler
s parametresi ise Sistem dosyalarını kopyalar
Daha sonra harddiskiniz kullanıma hazır hale gelecektir.

18 Kasım 2009 Çarşamba

Bilgisayarlarda Açılıştan Sonraki Arızalar Ve Çözümleri

Uzun bir aradan sonra merhaba,
arkadaşlar bugün kü konumuz bilgisayarımız'ın power (açılış) butonuna bastıktan sonra bilgisayarların verdiği arızalar ve çözümleri.
Umarım yardımcı olur, evet başlıyoruz:

BİLGİSAYARINIZ AÇTINIZ, EKRAN KARANLIK KALDI, FAN VE SABİT DİSK ÇALIŞMADI VE LED' LER YANMADI.
Eğer fiş'te ve prizde bir sorun yoksa problem büyük olasılıkla güç kaynağındandır. Arızanın Güç kaynağından mı yoksa bilgisayarın kısa devre yapan başka bir parçasından mı kaynaklandığını bulmak için bilgisayarın kapağını ( Güç kaynağının'kini değil ) açmalısınız .
Sonra bileşenleri teker teker güç kaynağından ayırın. Her bileşeni ayırdıktan sonra bilgisayarınızı açıp kapayarak fanın ve sabit diskin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Disket sürücülerle başlayın ve sabit disklerle devam edin. Eğer fan yeniden çalışmaya başlarsa son çıkardığınız bileşeni yeniden takınız. Eğer fan çalışmıyorsa bu bileşenden kısa devre olabilir. Eğer hala bir şey bulamadıysanız anakartı güç kaynağından ayırın. Bilgisayarı açmadan önce güç kaynağına bileşenlerden herhangi birini bağlayın. En iyisi sabit diski bağlamaktır. Fan hala çalışmıyorsa büyük bir ihtimalle güç kaynağı arızalıdır.
Ancak fan ve sabit disk çalışırsa arıza anakarttadır.

BİLGİSAYAR BELLEĞİ SAYARKEN DURUYOR , HATA MESAJI VERMİYOR.
Bu hata POST Hata mesajı üretmeyen PC lerde çıkar. Eğer arızanın sebebi hatalı bir bellek yongası ise, hep aynı yerde duracaktır. Eğer arıza anakartta ise bilgisayar değişik zamanlarda duracaktır.
Belleği değiştirin. Sorun ortadan kalmadıysa, arıza ya anakart bozuk yada bellek başlangıç adersi yanlış tanımlanmış olabilir.

BİLGİSAYAR ÇOK AZ BELLEK SAYIYOR
Bu büyük bir ihtimalle bir hata değil GÖLGE RAM kullanmanın doğal sonucudur. Eğer GÖLGE RAM kullanırsanız Genişletilmiş belleğin bir kısmı, BIOS ROM veya VIDEO BIOS dan gelen veri için ayrılır. Açılış sırasında ve ekranda resim oluşturma sırasında GÖLGE RAM seyesinde kazanılan hız bellek kaybına değer. Eğer bu hızlanmayı istemiyorsanız bazı setup programları GÖLGE RAM seçeneğinin kapatılmasına izin verir.

Evet arkadaşlar bugünlükte bu kadar, bir başka çözüm'de görüşmek üzere.

14 Kasım 2009 Cumartesi

Word Dosyalarına Şifre Koymak / Office dosyalarını şifrelemek

Merhaba arkadaşlar,
bugün kü konumuz içeriğinin kimseler tarafından görünmesini istemediğimiz word dosyalarını şifrelemek.
Herşeyi mümkün olduğunda resimlerle anlatacağım, lütfen dikkatlice takip edin.



Word Dosyalarına Şifre Koymak:







Evet arkadaşlar, Ms Excel'e de aynı yöntemleri kullanarak şifre koyabilirsiniz.

Görüşmek üzere.

10 Kasım 2009 Salı

Msn Püf Noktaları - 10 soruda Msn Kullanımı

Merhaba arkadaşlar,
10 soruda msn messenger ve msn live kullanımının püf noktalarını sizinle paylaşmaya çalıştık, umarız işinize yarar kolay gelsin.

Soru: Kendime yeni bir msn adresi açtım. Eski MSN adresimdeki kişilerimi yeni msn adresime nasıl aktarabilirim?
Cevap: Öncelikle eski MSN adresinizi açın. Sonra MSN Messenger ana penceresinde üst menüde Kişiler > Kişi Listeni Kaydet sekmelerine gelin. Kişi listenizi istediğiniz dizine kaydettikten sonra yeni MSN adresini açın. Ardından Kişiler > Dosyadan Kişi Al seçeneğine tıklayın ve kişi listenizi bulunduğu dizinden seçin. Kişi listeniz hayırlı olsun :)

Soru: Kişi listemi nasıl yedeklerim?
Cevap: Yukarıda ki gibi Kişiler > Kişi Listeni Kaydet bölümlerinden listenizi yedekleyebilirsiniz.

Soru: MSN Messenger ana penceresinde ki kişi avatarları çok büyük. Bunları nasıl küçültebilirim?
Cevap: MSN Messenger ana penceresinde üst menüden Kişiler > Görüntü Resimlerini Değiştir takip ederek gerekli ayarı yapabilirsiniz.

Soru: Listemde ki kişileri nasıl Çevrimiçi-Çevrımdışı olarak listeleyebilirim?
Cevap: Messenger ana penceresinde üst menüden Kişiler > Kişileri Sırala > Çevrimiçi/Çevrimdışı Durumu olarak seçerseniz hallolacaktır.

Soru: Çoklu bir konferansta tanımadığım kişileri msn adresime nasıl ekleyebilirim?
Cevap: Konuşma penceresinde Eylemler > Kişileri Ekle dediğinizde karşınıza çıkacak pencerede eklemek istediğiniz kişinin nickini çift tıklatırsanız eklenecektir.

Soru: Web kameram olduğunu listemdeki kişilerden nasıl gizlerim?
Cevap: MSN Messenger ana penceresinden Araçlar > Seçenekler penceresine geldiğinizde en altta Web kameram olduğunu başkalarının görmesine izin ver seçeneğini deaktif etmelisiniz.

Soru: MSN Adresimi her açtığımda MSN Today diye bir pencere açılıyor. Bunu nasıl önleyebilirim?
Cevap: MSN Messenger ana penceresinden Araçlar > Seçenekler penceresinde Genel sekmesine tıklayın. Ardından Messenger ‘da oturum açıldığında MSN Today’i görüntüle seçeneğini deaktif etmeniz yeterli olacaktır.

Soru: Titreşim alımını ve gönderimini nasıl engellerim?
Cevap: MSN Messenger ana penceresinden Araçlar > Seçenekler penceresinde İletiler sekmesine geldiğinizde Titreşim göndermeme ve almama izin ver seçeneğini deaktif etmeniz yeterli olacaktır.

Soru: MSN Messenger’da konuşmalarımı herhangi bir eklentiye ihtiyaç duymadan nasıl kaydederim?
Cevap: MSN Messenger ana penceresinden Araçlar > Seçenekler penceresinde İletiler sekmesine geldiğinizde altta ki İleti Geçmişi bölümünde Görüşmelerin geçmişini otomatik olarak sakla seçeneğini aktif etmelisiniz. Görüşmelerin saklandığı yeri alttaki Konuşmalarını Bu Klasöre Kaydet bölümünden ayarlayabilirsiniz.

Soru: Dosya alımında dosyalarımın Belgerim > Alınan Dosyalarım dizinine gitmesini istemiyorum. Bunu nasıl değiştirebilirim.
Cevap: MSN Messenger ana penceresinden Araçlar > Seçenekler ve Dosya Aktarımı sekmesine gelin. Alınan Dosyaları Bu Klasöre Kaydet seçeneğini aktif edin ve hemen altta kullanmak istediğiniz dizini seçin.


Soru: Beni MSN listesinden silen kişileri nasıl görebilirim?
Cevap: MSN Messenger ana penceresinde Araçlar > İletiler > Gizlilik sekmelerine tıkladıktan sonra karşınızda ki listede sizi silip-silmediğini öğrenmek istediğiniz kişinin üzerine ters tıklatın. Eğer Sil seçeneği aktifse karşı taraf sizi silmiş demektir

Kolay gelsin ;)

8 Kasım 2009 Pazar

Outlook'ta Hotmail Kesabı Kullanmak.

Merhaba arkadaşlar,
biliyorsunuz ki Microsoft mart 2009'dan itibaren hotmail hesaplarını kullanabilmemiz outlook'ta kullanabilmemiz için destek verdi.
Şimdi size bunun nasıl yapılacağını anlatacağım:

Hotmail'i Outlook'ta Kullanmak
1.)Outlook Express programında, Araçlar menüsünü tıklatın ve sonra Hesaplar‘ı tıklatın.
2.)Önünüze pencere gelecek
3.)Ekle‘yi ve sonra Posta‘yı tıklatın.
4.)Adınızı yazın ve sonra İleri‘yi tıklatın.
5.)Tam Windows Live Hotmail e-posta adresinizi yazın ve sonra İleri‘yi tıklatın.
6.)Aşağıdaki bilgileri girin ve sonra İleri‘yi tıklatın:
7.)Gelen posta sunucum kutusunda POP3‘ü tıklatın.
8.)Gelen posta (POP3, IMAP veya HTTP) sunucusu kutusuna pop3.live.com yazın.
9.)Giden posta (SMTP) sunucusu kutusuna, smtp.live.com yazın.
10.)Windows Live Hotmail hesabınızın hesap adını ve parolasını yazın. Bilgisayara erişen tek kişi siz değilseniz Parolayı anımsa onay kutusunu temizleyin. Güvenli Parola Doğrulaması (SPA) kullanarak oturum aç onay kutusunun seçili olmadığından emin olun.
11.)İleri‘yi ve ardından Son‘u tıklatın.
12.)Internet Hesapları penceresinde, Posta sekmesini tıklatın, eklediğiniz Windows Live Hotmail hesabını tıklatın ve sonra Özellikler‘i tıklatın.
13.)Gelişmiş sekmesini tıklatın ve Sunucu Bağlantı Noktası Numaraları‘nın altında, aşağıdaki bilgileri girin ve Tamam‘ı tıklatın:
14.)Gelen posta (POP3) kutusuna 995 yazın.
15.)Giden posta (SMTP) kutusuna 25 yazın.
16.)Hem Giden posta (SMTP) hem de Gelen posta (POP3) altında, Bu sunucu için güvenli bağlantı (SSL) gereklidir onay kutusunu seçin.
Kapat‘ı tıklatın.

Not:
Ayarlar — giden sunucusun ‘daki giden sunucum (smtp) için kimlik doğrulaması gerekiyor seçili olacak
gelişmiş kısmındaki aşağıdaki şifreli bağlantı türünü kullan otomatik olacak.

Kolay gelsin ;)

4 Kasım 2009 Çarşamba

Youtube Giriş - Youtube Jacker 5

Youtube girişMerhaba arkadaşlar,
3 günden beri ara vermiştik ama bugün yolumuza devam ediyoruz.
Bugün ki anlatacağım olay daha önce, yine bahsettiğimiz bir çözüm.
Youtube giriş yapmak, ve youtube videolarını açmak.
Hazırsanız başlıyoruz:

Youtube Giriş - %100 Çözüm


Arkadaşlar Youtube jacker 4 programınında etkisini kaybetmesiyle yeni bir youtube programı daha çıktı: Youtube Jacker 5.
Bu program uzun süre daha adından söz ettireceğe benziyor.
Kullanım metodu yine aynı; kurulum yapıp, bilgisayarı yeniden başlatmak.
Hepsi bu.
İndirmek İçin
Youtube Jacker 5 İndir
kolay gelsin;)